हनुमान चालीसा हिंदी में|Hanuman chalisa hindi mein (2023)

Rate this post

हनुमान चालीसा हिंदी में-आज हमलोग इस article में हनुमान चालीसा पाठ देखेंगे जो आप शायद ढूंढ रहे हो।हनुमान जी सभी घरों में पूजनीय हैं।इनकी चालीसा लगभग हर घरों, और मंदिरों में पढ़ा जाता हैं।

कई लोगों को हनुमान चालीसा याद नही रहता हैं।वे लोग हनुमान चालीसा को online ढूंढते हैं।इसी को देखते हुए हमने आपके लिए हनुमान चालीसा पाठ प्रस्तुत कर रहा हूँ।

Hanuman-chalisa-hindi-mein


Hanuman chalisa hindi mein|हनुमान चालीसा हिंदी में

दोहा

श्रीगुरु चरन सरोज रज निज मनु मुकुरु सुधारि ।

बरनउँ रघुबर बिमल जसु जो दायकु फल चारि ॥

बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन कुमार

बल बुधि विद्या देहु मोहि, हरहु कलेश विकार।


चौपाई

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर

जय कपीस तिहुँ लोक उजागर॥१॥

राम दूत अतु-लित बलधामा

अंजनिपुत्र पवन सुत नामा॥२॥

महाबीर विक्रम बजरंगी

कुमति-निवार सुमतिके संगी॥३॥

कंचनबरन बिराज सुबेसा

कानन-कुंडल कुँचित केसा॥४॥

हाथबज्र अरु ध्वजा बिराजे

काँधे मूँज जनेऊसाजे॥५॥

शंकरसुवन केसरी नंदन

तेजप्रताप महा जगवंदन॥६॥

विद्यावानगुनी अति चातुर

रामकाज करिबे को आतुर॥७॥

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया

राम लखन सीता मनबसिया॥८॥

सूक्ष्म रूप धरि सियहि दिखावा

विकट रूप धरि लंक जरावा॥९॥

भीम रूप धरि असुर सँहारे

रामचंद्र के काज सवाँरे॥१०॥

लाय सजीवन लखन जियाए

श्री रघुबीर हरषि उर लाए॥११॥

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई

तुम मम प्रिय भरत-हि सम भाई॥१२॥

सहस बदन तुम्हरो जस गावै

अस कहि श्रीपति कंठ लगावै॥१३॥

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा

नारद सारद सहित अहीसा॥१४॥

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते

कवि कोविद कहि सके कहाँ ते॥१५॥

तुम उपकार सुग्रीवहि कीन्हा

राम मिलाय राज पद दीन्हा॥१६

तुम्हरो मंत्र बिभीषण माना

लंकेश्वर भये सब जग जाना॥१७॥

जुग सहस्त्र जोजन पर भानू

लिल्यो ताहि मधुर फ़ल जानू॥१८॥

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माही

जलधि लाँघि गए अचरज नाही॥१९॥ 

दुर्गम काज जगत के जेते

सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते॥२०॥

राम दुआरे तुम रखवारे

होत ना आज्ञा बिनु पैसारे॥२१॥

सब सुख लहैं तुम्हारी सरना

तुम रक्षक काहु को डरना॥२२॥

आपन तेज सम्हारो आपै

तीनों लोक हाँक तै कापै॥२३॥

भूत पिशाच निकट नहि आवै

महावीर जब नाम सुनावै॥२४॥

नासै रोग हरे सब पीरा

जपत निरंतर हनुमत बीरा॥२५॥

संकट तै हनुमान छुडावै

मन क्रम वचन ध्यान जो लावै॥२६॥

सब पर राम तपस्वी राजा

तिनके काज सकल तुम साजा॥२७॥

और मनोरथ जो कोई लावै

सोई अमित जीवन फल पावै॥२८॥

चारों जुग परताप तुम्हारा

है परसिद्ध जगत उजियारा॥२९॥

साधु संत के तुम रखवारे

असुर निकंदन राम दुलारे॥३०॥

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता

अस बर दीन जानकी माता॥३१॥

राम रसायन तुम्हरे पासा

सदा रहो रघुपति के दासा॥३२॥

तुम्हरे भजन राम को पावै

जनम जनम के दुख बिसरावै॥३३॥

अंतकाल रघुवरपुर जाई

जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई॥३४॥

और देवता चित्त ना धरई

हनुमत सेई सर्व सुख करई॥३५॥

संकट कटै मिटै सब पीरा

जो सुमिरै हनुमत बलबीरा॥३६॥

जै-जै-जै हनुमान गुसाईँ

कृपा करहु गुरुदेव की नाई॥३७॥

जो सतबार पाठ कर कोई

छूटहि बंदि महासुख होई॥३८॥

जो यह पढ़े हनुमान चालीसा

होय सिद्ध साखी गौरीसा॥३९॥

तुलसी दास सदा हरिचेरा

कीजैनाथ हृदय महडेरा॥४०॥

दोहा

पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।

राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप॥


Hanuman chalisa lyrics in hindi|हनुमान चालीसा हिंदी में pdf


Doha

Sri Guru Charan Saroj Raj Nij Manu Mukuru Suddhari.

Barnaum Raghubar Bimal Jasu Jo Daiku Fal Chari.

Buddhihin Tanu Janike, Sumiron Pawan Kumar

Bal Budhi Vidya Dehu Mohi, Harahu Kalesh Vikar.


Chopai

Jai Hanuman gyan gun sagar
Jai kapis tihun lok ujagar॥1

Ram Doot Atulit Bal Dhama
Anjani putra Pawansut Nama॥2॥

Mahabir Bikram Bajrangi
Kumati Nivar Sumati ke sangi॥3॥

Kanchan Baran Biraj Subesa
Kanan Kundal kunchit Kesa॥4॥

haath bajra aru dhwaja biraje
Kandhe Moonj Janeu Saje॥6॥
Shankar Suvan Kesari Nandan
Tej Pratap Maha Jagavandan॥7॥
Vidyaavaan gunee ati chaatur
Ram kaaj karibe ko aatur॥8॥
Prabhu charitra sunibe ko rasiya
Ram lakhan seeta manabasiya॥9॥
Sookshm roop dhari siyahi dikhaava
Vikat roop dhari lank jaraava॥10॥
Bheem roop dhari asur sanhaare
Raamachandr ke kaaj savaanre॥11॥

Laay sajeevan lakhan jiyae
Shree raghubeer harashi ur lae॥12॥
Raghupati keenhee bahut badaee
Tum mam priya bharat-hi sam bhaee॥13॥
Sahas badan tumharo jas gaavai
As kahi shreepati kanth lagaavai॥14॥
Sanakaadik brahmaadi muneesa
Naarad saarad sahit aheesa॥15॥
Jam kuber digapaal jahaan te
Kavi kovid kahi sake kahaan te॥16॥
Tum upakaar sugreevahi keenha
Ram milaay raaj pad deenha॥17॥

Tumharo mantr bibheeshan maana
Lankeshvar bhaye sab jag jaana॥18॥

Jug sahastr jojan par bhaanoo
Lilyo taahi madhur fal jaanoo॥19॥

prabhu mudrika meli mukh maahee
Jaladhi laanghi gae acharaj naahee॥20॥

Durgam kaaj jagat ke jete
Sugam anugrah tumhare tete॥21॥

Ram duaare tum rakhavaare
Hoth na aagya binu paisaare॥22॥
Sab sukh lahain tumhaaree sarana
Tum rakshak kaahu ko darana॥23॥
Aapan tej samhaaro aapai
Teenon lok haank tai kaapai॥24॥
Bhoot pishaach nikat nahi aavai
Mahaaveer jab naam sunaavai॥25॥

Naase rog hare sab peera
Japat nirantar hanumat beera॥26॥

Sankat tai hanumaan chhudaavai
Man kram vachan dhyaan jo laavai॥27॥

Sab par raam tapasvee raaja
Tinake kaaj sakal tum saaja॥28॥
Aur manorath jo koee laavai
Soee amit jeevan phal paavai॥29॥
Chaaron jug parataap tumhaara
Hai parasiddh jagat ujiyaara॥30॥

Saadhu sant ke tum rakhavaare
Asur nikandan ram dulaare॥31॥

Asht siddhi nau nidhi ke daata
As par deen jaanakee maata॥32॥

Ram rasaayan tumhare paasa
Sada raho raghupati ke daasa॥33॥
Tumhare bhajan ram ko paave
Janam janam ke dukh bisaraave॥34॥
Antakaal raghuvarapur jae
Jahan janm haribhakt kahaee॥35॥
Aur devata chitt na dharee
Hanumat see sarv sukh karee॥36॥
Sankat kate mite sab peera
Jo sumirai hanumat balabeera॥37॥
Jai jai jai hanumaan gusaeen
Kripa karahu guru dev kee naee॥38॥
Jo sat baar paath kar koee
Chhootahi bandi maha sukh hoee॥39॥
Jo yah padhe hanumaan chaaleesa
Hoy siddh saakhee gaureesa॥40॥
Tulsidas Sada Hari Chera
Keejai Nath Hriday Mah Dera॥41॥


Doha

Pavan tanay sankat haran, mangal moorati roop.
Ram lakhan seeta sahit, hriday basahu sur bhoop.

Hanuman chalisa hindi mein video


Conclusion

इस article में हमने hanuman chalisa hindi mein बताने की कोशिश की हैं।हनुमान चालीसा हिंदुस्तान में बहुत ही विख्यात पाठ हैं जो कि हिन्दू धर्म में इस पाठ को अपने भगवान हनुमान के वंदना में करते हैं।आशा करता हूँ कि यह article आपकों पसंद आया होगा।
इसे पाठ को भी पढ़े
Tags:हनुमान चालीसा हिंदी में, hanuman chalisa hindi mein, hanuman chalisa lyrics.
Share with your friends

Leave a Comment